Tasting Menu

Menu degustacyjne przybliży Państwu najbardziej wysublimowane dania, jakie można skosztować w restauracji Amber Room.

Połączenie polskich tradycyjnych smaków z elementami najciekawszych trendów kulinarnych.

Dziewięć specjalnie dobranych dań zabierze Państwa w kulinarną podróż przygotowaną przez szefa kuchni Roberta Skubisza, srebrnego medalistę reprezentacji Polski na Olimpiadzie Kulinarnej z 2016 r. w Erfurcie i laureata wielu prestiżowych nagród kulinarnych.

Do kreacji dań użyte zostały specjalnie wyselekcjonowane, najwyższej jakości składniki pochodzące z ekologicznych upraw oraz hodowli z Polski, Europy i ze Świata.

Starannie dobrane alkohole, z pałacowej piwnicy, będą wzbogacać smak, dając wyższy poziom doznań i komplementując każdą z potraw.

Nasza obsługa zapewni serwis na najwyższym światowym poziomie i sprawi, że ten czas będzie niezapomniany.

PRZYSTAWKA ZIMNA / COLD APPETIZER

Tatar z polędwicy wołowej, borowiki, szalotka, Oscypek, oliwa truflowa
Beef tartare, boletus, shallot, Oscypek cheese, truffle oil

Vestal Pomorze lub Bouchard Aine & Fils, Burgundy, France
Potato Vodka / Pinot Noir

PRZYSTAWKA CIEPLA / HOT APPETIZER

Risotto dyniowe, szałwia, Gouda Przemkowska, oliwa migdałowa
Pumpkin risotto, sage, blue cheese, almond oil

Tenuta di Corte Giacobbe, IGT Toscana, Italy
Pinot Grigio

Krewetki, kasztany, chorizo, kakao, cytryna
Prawns, sweet chestnut, chorizo, cocoa, lemon

Cava Giró Ribot Brut Reserva, Penedes, Spain
Macabeo, Xarello, Perellada

ZUPA / SOUP

Krem z pietruszki, trufla, żółtko, sól węglowa
Cream of parsley soup, truffle, egg yolk, carbon salt

Bodegas Gramona Gessami, Penedes, Spain
Muscat, Sauvignon Blanc, Gewurztraminer

SORBET / SORBET

DANIE RYBNE / FISH COURSE

Turbot, purée z selera, tapioka, warzywa korzeniowe, cebula, soliród
Turbot, celery purée, tapioca, root vegetables, onion, salicornia

Domaine Gobelsburg, Kamptal, Austria
Riesling

DANIE MIĘSNE / MEAT COURSE

Comber jagnięcy, kuskus, boczniak, szpinak, gorczyca, jus pieczarkowy
Rack of lamb, couscous, oyster mushroom, spinach, mustard seeds, champignons mushrooms jus

Rosso di Montalcino Poggio Cerrino, Tuscany, Italy
Sangiovese Grosso

DESER / DESSERT

Biszkopt, śmietana, wędzona śliwka, kakao, Śliwowica
Sponge cake, cream, smoked plum, cocoa, Śliwowica

Tokaji Szamorodni, Edes, Oremus, Hungary
Furmint

SELEKCJA SERÓW / CHEESE SELECTION

Polskie sery zagrodowe
Polish farm cheese

Menu degustacyjne przewidziane do zamówienia przez cały stolik
Our degustation menu is designed to be taken by the whole table

Tasting menu: 280 / Tasting wine: 240 / Total: 520
Ceny w PLN +12,5% serwis / Prices in PLN +12,5% service charge

The Tasting menu

Poniedziałek / Piątek 17.00 – 21.00
Sobota 17.00 – 21.00
Niedziela 17.00 – 19.30

Czas trwania degustacji 2 – 2,5 godziny.