Menu degustacyjne

Amber Room łączy polską tradycję z najlepszymi elementami i trendami kuchni europejskiej. W 2019 roku jako jedyna restauracja w Polsce została wyróżniona czterema sztućcami w przewodniku Michelin, otrzymała nagrodę Gault&Millau oraz znalazła się w prestiżowym rankingu najlepszych restauracji świata La Liste.

Szef kuchni Kamil Rzechowicz, przygotowuje potrawy, które znakomicie smakują, a jednocześnie elegancko prezentują się na talerzu.  Znakomita znajomość światowych trendów, przy jednoczesnym wykorzystaniu bogatej polskiej tradycji kulinarnej, pozwala na przygotowywani wysokiej klasy dań.

Właściwy dobór win z pałacowej piwnicy zapewnia sommelier. Karta win Amber Room otrzymała ekskluzywne wyróżnienie Wine Spectator Best of Award of Excellence 2016 i Wine Spectator Award of Excellence 2018.

Tatar z tuńczyka, awokado, ogórek, kawior z łososia
Tuna tartare, avocado, cucumber, salmon caviar

Sałatka z kolorowych pomidorów, galaretka pomidorowa, sorbet pomidorowy, ser feta
Salad of heritage tomatoes, tomato jelly, tomato sorbet, feta cheese
2017 Winnica Turnau, Baniewice, Zachodniopomorskie, Solaris

Sałatka z wędzonym łososiem, młode buraki, jabłko, chrzan, chrupiąca pancetta
Salad of warm smoked salmon, baby beets, apple, horseradish, crispy pancetta
2017 Federspiel, Domäne Wachau, Terrassen, Grüner Veltliner

Klasyczne gazpacho
Classic gazpacho

Sorbet z mięty i szczawiu
Mint and sorrel sorbet

Filet z barweny, wiosenne warzywa, brandade, sos ze skorupiaków
Red mullet fillet, spring vegetables, brandade, shellfish sauce
2017 Bouchard Aîné & Fils, Chablis, Bourgogne, Chardonnay

Walijski comber jagnięcy, kruszonka ziołowa, purée ziemniaczane z kozim serem, kiełbasa merguez, słodko-kwaśna papryka, jarmuż
Welsh lamb fillet, herb crust, goats cheese potato, merguez sausage, sweet and sour paprika, kale
2016 Plungerhead, Old Vine, Lodi, Zinfandel

Polskie sery zagrodowe
Polish farm cheese

Kula z białej czekolady, krem cytrynowy, poziomka, sorbet malinowy, gorący sos z marakui
White chocolate sphere, lemon cream, wild strawberry, raspberry sorbet, hot passion fruit sauce

Tokaji Szamorodni, Edes, Oremus, Tokaji, Hungary, Furmint

 

Menu degustacyjne przewidziane do zamówienia przez cały stolik

Degustacja menu: 310 / Degustacja alkoholi: 285
Ceny w PLN +12,5% serwis

The Tasting menu

Poniedziałek / Piątek 17.00 – 21.00
Sobota 17.00 – 21.00
Niedziela 17.00 – 19.00

Czas trwania degustacji 2 – 2,5 godziny.

 

W naszej ofercie mamy również menu wegetariańskie.

Rezerwacje grupowe

Wine Spectator
Gault and Millau
Trip Advisor - Amber Room
Michelin
Poland Best Restaurants