A la Carte

AMBER ROOM łączy polską tradycję z najlepszymi elementami i trendami kuchni europejskiej. W 2019 roku jako jedyna restauracja w Polsce została wyróżniona czterema sztućcami w przewodniku Michelin, otrzymała nagrodę Gault&Millau oraz znalazła się w prestiżowym rankingu najlepszych restauracji świata La Liste.

Szef kuchni Lee Jones, przygotowuje potrawy, które znakomicie smakują, a jednocześnie elegancko prezentują się na talerzu. Doświadczenie szefa kuchni obejmuje prace w prestiżowych restauracjach w Wielkiej Brytanii i w Hiszpanii. Znakomita znajomość światowych trendów, przy jednoczesnym wykorzystaniu bogatej polskiej tradycji kulinarnej, pozwala na przygotowywanie wysokiej klasy dań.

Właściwy dobór win z pałacowej piwnicy zapewnia sommelier. Karta win Amber Room otrzymała ekskluzywne wyróżnienie Wine Spectator Best of Award of Excellence 2016 i Wine Spectator Award of Excellence 2019.

– wegetariańskie / vegetarian /  – wegańskie / vegan

MENU A LA CARTE

(ostatnie zamówienia do 22:00, niedz. do 19:30)

PRZYSTAWKI / APPETIZERS

Tatar z tuńczyka, awokado, imbir, limonka Tuna tartare, avocado, ginger, lime

69

Grillowana ośmiornica, młody szpinak, cytryna, ziemniaki, chorizo  Grilled octopus, baby spinach, lemon, potatoes, chorizo

69

Sałatka z wędzonym łososiem, młode buraki, jabłko, chrzan, chrupiąca pancetta  Salad of warm smoked salmon, baby beets, apple, horseradish, crispy pancetta

49

Tatar z polędwicy wołowej, żółtko, marynowane grzyby, czarna trufla Beef fillet tartare, egg yolk, pickled mushrooms, black truffle

65

Pierogi z kaczką, miso, liście limonki Dumplings with duck, miso, lime leaves

39

Sałatka z kolorowych pomidorów, galaretka pomidorowa, sorbet pomidorowy, ser feta Salad of heritage tomatoes, tomato jelly, tomato sorbet, feta cheese

39

Sałatka edamame, komosa, brokuł, awokado, dressing miodowy Edamame salad, quinoa, broccoli, avocado, honey dressing

36

Smażone kurki na maśle, grillowana ciabatta, czosnek, pietruszka, sok z cytryny Pan fried chanterelles in butter, char grilled ciabatta, garlic, parsley, lemon juice

49

Kawior z jesiotra, białko, żółtko cebula, crème fraîche, grzanki Sturgeon caviar, egg white, egg yolk, crème fraiche, toasts

Syberian 5* 30 g 299
Oscietra 5* 30 g 399

ZUPY / SOUP

Klasyczne gazpacho Classic gazpacho

28

Krem z brokułów, ser cheddar Cream of broccoli soup, cheddar cheese

28

Rosół z kury, wiosenne warzywa, domowy makaron Chicken broth, spring vegetables, homemade noodles

28

DANIA GŁÓWNE / MAIN COURSES

Sola Dover, ziemniaki szafranowe, macerowany szpinak, sos holenderski Dover Sole, saffron potatoes, macerated spinach, hollandaise sauce

155

Filet z sandacza, risotto na czerwonym winie, liście botwiny, pomarańcze, grillowany ogórek Pike perch fillet, red wine risotto, ruby chard, oranges, char grilled cucumber

85

Filet z żabnicy, małże, curry z kokosem i słodkim ziemniakiem, smoothie z limonki i kolendry Monkfish fillet, mussels, curry with coconut and sweet potato, lime and coriander smoothie

95

Polędwica wołowa, ziemniaki Au Gratin, kapusta włoska, boczek, jus z czerwonego wina Beef fillet, Au Gratin potatoes, savoy cabbage, bacon, red wine jus

119

Walijski comber jagnięcy, zioła, morela, cebula, ser buratta, sos tymiankowy Saddle of Welsh lamb, soft herbs, apricot, onion, burrata cheese, thyme sauce

109

Pierś z kaczki w glazurze miodowej, rabarbar, dynia piżmowa, kuskus z brokułów Duck breast in honey glaze, rhubarb, butternut squash, broccoli couscous

69

Pierś z kurczaka kukurydzianego, zielony groszek, pancetta, mini sałata rzymska, fondant ziemniaczany, velouté estragonowe Corn-fed chicken breast, green peas, pancetta, baby gem, potato fondant, tarragon velouté

65

Gnocchi truflowe, purée grzybowe, szpinak, por Truffle gnocchi, mushroom purée, spinach, leek

55

Bób, tortellini z ricottą i orzeszkami piniowymi, purée z brokułów, kiełki groszku Broad bean, ricotta and pine nut tortellini, broccoli purée, pea shoot

55

DODATKI / SIDE ORDERS

Domowe frytkiHomemade fries

16

Macerowany szpinakMacerated spinach

16

Jarmuż z chiliKale with chili

16

Rukola z pomidorkami CherryArugula with Cherry tomatoes

16

DESERY / DESSERTS

Suflet czekoladowy, lody z zielonej herbaty Chocolate soufflé, green tea ice cream

39

Tatar z truskawek, krem jogurtowy, lody waniliowe Strawberry tartare, yoghurt cream, vanilla ice cream

36

Rabarbar, krem cynamonowy, migdały, sorbet ze szczawiu, cukier imbirowy Rhubarb, cinnamon cream, almonds, sorrel sorbet, ginger sugar

36

Kula z białej czekolady, krem cytrynowy, poziomka, sorbet malinowy, gorący sos z marakui White chocolate sphere, lemon cream, wild strawberry, raspberry sorbet, hot passion fruit sauce

36

Sernik New York, solony karmel New York cheesecake, salted caramel

35

SELEKCJA SERÓW / CHEESE SELECTION

Polskie sery zagrodowe Polish farm cheese

49

SOMMELIER POLECA/ SOMMELIER’S SUGGESTIONS

SZAMPAN I WINA MUSUJĄCE NA KIELISZKI / CHAMPAGNE AND SPARKLING WINES BY THE GLASS

N.V. Prosecco DOC, Antichello Extra Dry, Veneto, ItalyGlera

29/160

2016 Cava Brut Reserva de la Musica, Jané Ventura, Penedes, SpainXarel-lo, Macabeu, Parellada

39/230

Benoît Lahaye, Brut Nature, Grand Cru ‚Bouzy’, FrancePinot Noir, Chardonnay

80/480

BIAŁE WINA NA KIELISZKI / WHITE WINES BY THE GLASS

2017 Tenuta Montecchesi, IGT Tuscany, ItalyChardonnay, Vermentino

32/160

2018 Marlborough Sun, Saint Clair, New ZealandSauvignon Blanc

34/170

2017 Winnica Turnau, Baniewice, Zachodniopomorskie, PolandSolaris

38/190

2015 Baron de Ley Tres Vinas Reserva, DOC Rioja, SpainViura, Malvasia, Garnacha Bianca

59/290

2017 Bouchard Aîné & Fils, Chablis, Burgundy, FranceChardonnay

60/300

WINA CZERWONE NA KIELISZKI / RED WINES BY THE GLASS

2015 Satellite, Marlborough, New ZealandPinot Noir

34/170

2016 Plungerhead, Old Vine, Lodi, USAZinfandel

45/220

2014 Baron de Ley Reserva, DOC Rioja, SpainTempranillo

52/250

2013 Masi Costasera Amarone della Valpolicella Clasicco, Veneto, ItalyCorvina Veronese, Rondinella, Molinara

78/390

WINA SŁODKIE NA KIELISZKI / SWEET WINES BY THE GLASS

2012 Tokaji Szamorodni, Edes, Oremus, HungaryFurmint

42/200

2009 Herdade de Mouchão Licoroso, Alentejo, PortugalAlicante Bouschet

32/290

12,5% serwisu zostanie doliczone do rachunku / Ceny w złotych polskich /
A service charge of 12,5% will be added to your bill / Prices in PLN

Rezerwacje grupowe

Wine Spectator
Gault and Millau
Trip Advisor - Amber Room
Michelin
Poland Best Restaurants