A la Carte

Restauracja Amber Room łączy polską tradycję z najlepszymi elementami i trendami kuchni europejskiej. Jako jedyna Restauracja w Polsce została wyróżniona czteroma sztućcami w przewodniku Michelin, otrzymała nagrodę Gault&Millau oraz uznana została za najlepszą restaurację w konkursie Poland Best 100 Restaurant 2016.

Szef kuchni Robert Skubisz, uznawany za jednego z najzdolniejszych w Polsce, przygotowuje potrawy, które dzięki jego wiedzy i doświadczeniu zasługują na miano kulinarnych dzieł sztuki.

Wszystkie dania tworzone są z najwyższej jakości składników, pochodzących z wyselekcjonowanych upraw i hodowli w Polsce, Europie i na świecie. Wina dobierane przez Sommeliera potęgują doznania tworząc harmonię smaku. Karta Win Amber Room otrzymała ekskluzywne wyróżnienie Wine Spectator Best Award of Execellence 2016.

Profesjonalny serwis na najwyższym światowym poziomie w połączeniu z niezapomnianymi smakami, sprawi, że każda wizyta będzie pełna emocji i na długo pozostanie w pamięci.

Robert Skubisz – Executive Chef
Wiktor Szczepański – Manager
Patryk Rudzki – Manager
Jan Winiarski – Head Sommelier
Daniel Zawalich – Pastry Chef

– bez glutenu / gluten free /  – wegetariańskie / vegetarian /  – ekologiczny / organic 

MENU A LA CARTE

PRZYSTAWKI / APPETIZERS

Tatar z polędwicy wołowej, borowiki, szalotka, Oscypek, oliwa truflowa Beef tartare, boletus, shallot, Oscypek cheese, truffle oil

60

Tatar z tuńczyka, awokado, imbir, limonka  Tuna tartare, avocado, ginger, lime

69

Śledź, cebula, kawior z łososia, olej lniany, szczypiorek  Herring, onion, salmon caviar, linseed oil, chives

45

Liście młodych sałat, ogórek, kalarepa, dymka, winegret z octu jabłkowego Baby salad leaves, cucumber, kohlrabi, spring onion, apple vinaigrette

36

Sałatka edamame, bób, czerwona papryka, szalotka, imbir, kolendra Edamame salad, broad beans, red paprika, shallot, ginger, coriander

36

Dorsz, zielony groszek, rzodkiewka, jajko przepiórcze, kiełki słonecznika Cod, green peas, radish, quail egg, sunflower sprouts

42

Zielone szparagi, jajko poché, sos holenderski Green asparagus, poached egg, hollandaise sauce

39

Krewetki argentyńskie, kopytka bazyliowe, limonka, trawa cytrynowa Argentinian prawns, basil gnocchi, lime, lemongrass

59

Pierogi z kaczką, emulsja pietruszkowa, dymka Dumplings with duck, parsley emulsion, spring onion

39

Sałatka z pomidorów, jogurt, bazylia, dressing truskawkowy Tomato salad, yoghurt, basil, strawberry dressing

36

Kawior z jesiotra, białko, żółtko, cebula, crème fraîche, grzanki Sturgeon caviar, egg white, egg yolk, toast, crème fraîche, toasts

ZUPY / SOUP

Barszcz z młodej botwiny, ziemniaki, jajko, szczypiorek Baby beetroot borsch, potatoes, egg, chives

28

Rosół drobiowo-wołowy, lane kluski, młoda marchew, lubczykPoultry-beef broth, poured noodles, baby carrot, lovage

28

Krem z zielonego groszku, rabarbar, oliwa miętowa Cream of green peas soup, rhubarb, mint oil

28

Szczawiowa, ziemniak truflowy, młoda marchew, jajko przepiórcze Sorrel soup, truffle potato, baby carrot, quail egg

28

RYBY / FISH

Okoń morski, ogórek, cukinia, kalarepa, sos szpinakowy Sea bass, cucumber, zucchini, kohlrabi, spinach sauce

69

Troć, zielone szparagi, rzodkiewka, kawior z łososia, sos Beurre Blanc Sea trout, green asparagus, radish, salmon caviar, Beurre Blanc sauce

76

Sola Dover, młode ziemniaki, pomidory, cebula, rukiew wodnaDover Sole, baby potatoes, tomatoes, onion, watercress

139

MIĘSA / MEAT

Pierś z perliczki, kapusta, zielone szparagi, marchew, sos drobiowy Guinea fowl breast, cabbage, green asparagus, carrot, poultry sauce

69

Polędwica wołowa, foie gras, brokuł, ziemniaki, trufla, botwina, sos winny Beef fillet, foie gras, broccoli, potatoes, truffle, beet leaves, wine sauce

94

Udziec jagnięcy, młode warzywa, groszek, cebula, jus jagnięcy Leg of lamb, baby vegetables, peas, onion, lamb jus

74

DODATKI / SIDE ORDERS

Młode ziemniakieBaby potatoes

16

Macerowany szpinakMacerated spinach

16

Pomidory z cebuląTomatoes with onion

16

Mieszane sałatyMixed salad leaves

16

DESERY / DESSERTS

Kula z bezy, marakuja, sorbet malinowy Meringue sphere, passion fruit, raspberry sorbet

39

Tatar z truskawek, purée z wiśni, lody poziomkowe Strawberry tartare, cherry purée, wild strawberry ice cream

34

Rabarbar, crème pâtissière, cynamon, cukier imbirowy Rhubarb, crème pâtissière, cinnamon, ginger sugar

34

Suflet waniliowy, biała czekolada, cytryna Suflet waniliowy, biała czekolada, cytryna

36

Sernik New York, kruszonka, solony karmel New York cheesecake, crumble, salted caramel

34

Mus czekoladowy, rum, kakao Chocolate mousse, rum, cocoa

34

Mrożone owoce, mango, sos waniliowy Frozen fruits, mango, vanilla sauce

34

SELEKCJA SERÓW / CHEESE SELECTION

Polskie sery zagrodowe Polish farm cheese

49

12,5% serwisu zostanie doliczone do rachunku / Ceny w złotych polskich / A service chargé of 12,5% will be added to your bill / Prices in PLN

Wine Spectator
Gault and Millau
Trip Advisor - Amber Room
Michelin
Poland Best Restaurants