A la Carte

AMBER ROOM łączy polską tradycję z najlepszymi elementami i trendami kuchni europejskiej. W 2019 roku jako jedyna restauracja w Polsce została wyróżniona czterema sztućcami w przewodniku Michelin, otrzymała nagrodę Gault&Millau oraz znalazła się w prestiżowym rankingu najlepszych restauracji świata La Liste.

Szef kuchni Kamil Rzechowicz, przygotowuje potrawy, które znakomicie smakują, a jednocześnie elegancko prezentują się na talerzu. Znakomita znajomość światowych trendów, przy jednoczesnym wykorzystaniu bogatej polskiej tradycji kulinarnej, pozwala na przygotowywanie wysokiej klasy dań.

Właściwy dobór win z pałacowej piwnicy zapewnia sommelier. Karta win Amber Room otrzymała ekskluzywne wyróżnienie Wine Spectator Best of Award of Excellence 2016 i Wine Spectator Award of Excellence 2019.

– wegetariańskie / vegetarian /  – wegańskie / vegan

MENU A LA CARTE

(ostatnie zamówienia do 22:00, niedz. do 20:00)

PRZYSTAWKI / APPETIZERS

Assiette z buraków, kozi ser, orzech włoski, liście sałat, redukcja balsamiczna Beetroots assiette, goat cheese, walnut, lettuce leaves, balsamic reduction

39

Sałatka edamame, komosa, brokuł, awokado, dressing miodowy  Edamame salad, quinoa, broccoli, avocado, honey dressing

39

Marynowana troć wędrowna, ogórek, jogurt, burak, chrzan  Marinated sea trout, cucumber, yoghurt, beetroot, horseradish

59

Tatar z tuńczyka, awokado, imbir, limonka Tuna tartare, avocado, ginger, lime

72

Tatar z polędwicy wołowej, żółtko, marynowane grzyby, czarna trufla, ziemniak truflowy Beef fillet tartare, egg yolk, marinated mushrooms, black truffle, truffle potato

65

Terrine z foie gras, grzyby shitake, syrop sojowo-imbirowy, kumkwat, brioche Foie gras terrine, shitake mushrooms, soy and ginger syrup, kumquat, brioche

72

Przegrzebki, purée z kalafiora i brokułu, seler, rzodkiewka, zioła, jus z kurczaka Scallops, cauliflower and broccoli purée, celery, radish, herbs, chicken jus

85

Pierogi z kaczką, dymka, nasiona sezamu, emulsja maślana Dumplings with duck, spring onions, sesame seeds, butter emulsion

39

Ozór wołowy, purée z fasoli borlotti, marynowane warzywa, orzech laskowy Ox tongue, borlotti bean purée, pickled vegetables, hazelnut

39

Kawior z jesiotra, białko, żółtko, cebula, crème fraîche, grzanki Sturgeon caviar, egg white, egg yolk, crème fraiche, toasts

Syberian 5* 30 g 299
Oscietra 5* 30 g 399

ZUPY / SOUPS

Consommé grzybowe, warzywa, prażona kasza gryczana Mushroom consommé, vegetables, roasted buckwheat

30

Krem z palonego selera, chips orzechowy, palone masło Cream of charred celery soup, nut chips, beurre noisette

28

Bulion z bażanta, lane kluski, warzywa brunoise Pheasant broth, poured noodles, brunoise vegetables

30

DODATKI / SIDE ORDERS

Domowe frytkiHomemade fries

16

Mieszane liście sałatMixed leaf salad

16

Jarmuż z kasztanamiKale with chestnuts

16

Czerwona kapustaRed cabbage

16

DANIA GŁÓWNE / MAIN COURSES

Kopytka z dyni, pigwa, salsefia, jarmuż, wędzony twaróg, emulsja z szałwii Pumpkin gnocchi, quince, salsify, kale, smoked cottage cheese, sage emulsion

55

Risotto grzybowe, topinambur, kasztan, gruszka, ser Bursztyn, olej z dyni Mushroom risotto, Jerusalem artichoke, chestnut, pear, Bursztyn cheese, pumpkin oil

59

Filet i policzek z sandacza, zielona soczewica, salsefia, por, boczek, sos lie de vin Zander fillet and cheek, green lentils, salsify, leek, bacon, lie de vin sauce

87

Filet z jesiotra, ziemniaki La Ratte, assiette z kalafiora, burak, trufla, kawiorowe beurre blanc Sturgeon fillet, La Ratte potatoes, cauliflower assiette, beetroot, truffle, caviar beurre blanc

109

Sola Dover, ziemniaki szafranowe, macerowany szpinak, sos holenderski Dover Sole, saffron potatoes, macerated spinach, hollandaise sauce

155

Pierś gęsi, tarte tatin z cykorii i pomarańczy, żurawina, kapusta włoska, jus kawowy Goose breast, chicory and orange tarte tatin, cranberry, savoy cabbage, coffee jus

79

Polędwica z jelenia, topinambur, kasztan, naleśnik orkiszowy, owoce leśne, jus z madery Saddle of venison, Jerusalem artichoke, chestnut, spelt pancake, forest fruits, madeira jus

99

Comber jagnięcy, grasica, ziemniaki Anna, purée z brokułów, marchew, brukiew, jus tymiankowySaddle of lamb, sweet bread, Anna potatoes, broccoli purée, carrot, rutabaga, thyme jus

95

Polędwica wołowa à la Rossini, fondant ziemniaczany, szpinak, karmelizowana szalotka, jus z portoFilet of beef à la Rossini, potato fondant, spinach, caramelized shallot, port jus

127

DESERY / DESSERTS

Kula z gorzkiej czekolady, mus rumowy, sorbet z czarnej porzeczki, sos waniliowy Dark chocolate sphere, rum mousse, blackcurrant sorbet, vanilla sauce

35

Suflet pomarańczowy, lody waniliowe, sos czekoladowo-imbirowy Orange soufflé, vanilla ice cream, chocolate ginger sauce

37

Mus pistacjowy, czekolada, marakuja Pistachio mousse, chocolate, passion fruit

39

Parfait z topinamburu, sorbet z pigwy, karmelizowane pestki słonecznika, biszkopt kawowyJerusalem artichoke parfait, quince sorbet, caramelized sunflower seeds, coffee sponge cake

35

W-Z z gorzkiej czekolady, biszkopt czekoladowy, lody z wędzonej śliwkiDark chocolate W-Z, chocolate sponge cake, smoked plum ice cream

39

SELEKCJA SERÓW / CHEESE SELECTION

Polskie sery zagrodowe Polish farm cheese

49

SOMMELIER POLECA/ SOMMELIER’S SUGGESTIONS

SZAMPAN I WINA MUSUJĄCE NA KIELISZKI / CHAMPAGNE AND SPARKLING WINES BY THE GLASS

N.V. Benoît Lahaye Brut Nature, Grand Cru ‚Bouzy’, ReimsPinot Noir, Chardonnay

80

N.V. Gosset Extra Brut, Aÿ, FrancePinot Noir, Chardonnay, Pinot Meunier

65

2016 Cava Brut Reserva de la Musica, Jané Ventura, Penedès, SpainXarel-lo, Macabeu, Parellada

39

BIAŁE WINA NA KIELISZKI / WHITE WINES BY THE GLASS

2018 Sancerre ‘Le Rochoy’, Domaine Laporte, Loire Valley, FranceSauvignon Blanc

63

2018 Alois Lageder, Sudtirol Alto Adige DOC, ItalyPinot Grigio

39

2016 Planeta, Menfi DOC, Sicily, ItalyChardonnay

67

2017 Haus Klosterberg, Markus Molitor, Mosel, GermanyRiesling Trocken

45

2018 Winnica Turnau, Baniewice, Zachodniopomorskie, PolandSolaris

39

WINA CZERWONE NA KIELISZKI / RED WINES BY THE GLASS

2014 Le Petit Caillou, Château Ducru-Beaucaillou, Saint-Julien, FranceCabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet France

73

2017 Malbec, Château Combel La-Serre, Cahors, FranceMalbec

42

2015 Marqués de Murrieta Reserva, Finca Ygay, Rioja, SpainTempranillo, Garnacha, Mazuelo, Graciano

65

2016 Pinot Noir, Winnica Turnau, Zachodniopomorskie, PolskaPinot Noir

54

2014 La Quebrada, Signos de Orighen, Emiliana, Casablanca Valley, ChileSyrah

43

WINA SŁODKIE NA KIELISZKI / SWEET WINES BY THE GLASS

2012 Tokaji Szamorodni, Edes, Oremus, HungaryFurmint

42

Port 10 Years Old

45

Port 20 Years Old

69

12,5% serwisu zostanie doliczone do rachunku / Ceny w złotych polskich /
A service charge of 12,5% will be added to your bill / Prices in PLN

Rezerwacje grupowe

Michelin
Wine Spectator
Trip Advisor - Amber Room
Gault and Millau