A la Carte

AMBER ROOM łączy polską tradycję z najlepszymi elementami i trendami kuchni europejskiej. W 2018 roku jako jedyna restauracja w Polsce została wyróżniona czterema sztućcami w przewodniku Michelin, otrzymała nagrodę Gault&Millau oraz znalazła się w prestiżowym rankingu najlepszych restauracji świata La Liste.

Szef kuchni Lee Jones, przygotowuje potrawy, które znakomicie smakują, a jednocześnie elegancko prezentują się na talerzu. Doświadczenie szefa kuchni obejmuje prace w prestiżowych restauracjach w Wielkiej Brytanii i w Hiszpanii. Znakomita znajomość światowych trendów, przy jednoczesnym wykorzystaniu bogatej polskiej tradycji kulinarnej, pozwala na przygotowywanie wysokiej klasy dań.

Właściwy dobór win z pałacowej piwnicy zapewnia sommelier. Karta win Amber Room otrzymała ekskluzywne wyróżnienie Wine Spectator Best of Award of Excellence 2016 i Wine Spectator Award of Excellence 2018.

– bez glutenu / gluten free /  – wegetariańskie / vegetarian /  – wegańskie / vegan

MENU A LA CARTE

( ostatnie zamówienia do 21:30, niedz. do 19:30 )

PRZYSTAWKI / APPETIZERS

Tatar z polędwicy wołowej, żółtko, marynowane grzyby, czarna trufla Beef fillet tartare, egg yolk, pickled mushrooms, black truffle

60

Tatar z tuńczyka, awokado, imbir, limonka  Tuna tartare, avocado, ginger, lime

69

Wędzony węgorz, foie gras, kuskus buraczany, karmelowy tiul z wódki pomarańczowej  Smoked eel, foie gras, beetroot couscous, vodka and orange caramel tuille

49

Risotto dyniowe, Cheddar, jabłko, szczawnikPumpkin risotto, Cheddar cheese, apple, oxalis

39

Pierogi z kaczką, miso, liście limonki Dumplings with duck, miso, lime leaves

39

Sałatka edamame, komosa, brokuł, awokado, dressing miodowy Edamame salad, quinoa, broccoli, avocado, honey dressing

34

Sałatka z jarmużu, dynia, ser Feta, żurawina, pestki dyni, syrop klonowy Kale salad, pumpkin, Feta cheese, cranberry, pumpkin seeds, maple syrup

36

Tatar ze śledzia, remulada z selera, kawior z łososia Herring tartare, celery remoulade, salmon caviar

32

ZUPY / SOUP

Krem z kalafiora, oliwa truflowa, szczypiorek Cream of cauliflower soup, truffle oil, chives

28

Kapuśniak, kminekSour cabbage soup, cumin

28

Zupa z pieczonej cebuli, gnocchi z pesto Roasted onion soup, pesto gnocchi

28

DANIA GŁÓWNE / MAIN COURSES

Polędwica z jelenia, seler pieczony w soli, marchewki, pomarańcza, kardamon, sos z Porto Venison loin, salt baked celeriac, carrots, orange, cardamom, Port wine sauce

79

Polędwica wołowa, ziemniaki Au Gratin, kapusta włoska, boczek, jus z czerwonego wina Beef fillet, Au Gratin potatoes, savoy cabbage, bacon, red wine jus

99

Pierś z perliczki, chorizo, soczewica, faszerowany Bon Bon, pasternak Guinea fowl breast, chorizo, lentils, stuffed Bon Bon, parsnip

65

Pierś z kaczki, batat, pak choi, młoda marchewka, Ribena z pieprzem Duck breast, sweet potato, pak choi, baby carrots, Ribena with pepper

65

Sola Dover, ziemniaki szafranowe, macerowany szpinak, sos holenderski Dover Sole, saffron potatoes, macerated spinach, hollandaise sauce

139

Dorsz, ravioli z przegrzebkiem i homarem, szpinak, sos ze skorupiaków Cod, ravioli with scallop and lobster, spinach, shellfish sauce

69

Gâteau z cebuli i Parmezanu, ratatouille, purée bazyliowe Onion and Parmesan gâteau, ratatouille, basil purée

42

Risotto z czarnego ryżu, bakłażan, miso, kolendra Black rice risotto, eggplant, miso, coriander

42

Ravioli z dynią, mleko migdałowe, szałwia, Amaretto crumble Ravioli with pumpkin, almond milk, sage, Amaretto crumble

42

DODATKI / SIDE ORDERS

Domowe frytkiHomemade fries

16

Macerowany szpinakMacerated spinach

16

Jarmuż z chiliKale with chili

16

Rukola z pomidorkami CherryArugula with Cherry tomatoes

16

DESERY / DESSERTS

Karmelowy crème brûlée, Tonka, lody migdałowe Caramel crème brûlée, Tonka, almond ice cream

34

Biała czekolada, marakuja, purée z malin, sorbet wiśniowy White chocolate, passion fruit, raspberry purée, cherry sorbet

34

Crumble jabłkowe, migdały, lody waniliowe Apple crumble, almonds, vanilla ice cream

34

Suflet czekoladowy, lody z zielonej herbaty Chocolate soufflé, green tea ice cream

39

Sernik New York, solony karmelNew York cheesecake, salted caramel

34

Lawendowa panna cotta, espuma jogurtowa, sorbet z pokrzywy Lavender panna cotta, yoghurt espuma, nettle sorbet

34

SOMMELIER POLECA/ SOMMELIER’S SUGGESTIONS

SZAMPAN I WINO MUSUJĄCE NA KIELISZKI / CHAMPAGNE AND SPARKLING WINES BY THE GLASS

N.V. Prosecco DOC, Antichello Extra Dry, Veneto, ItalyGlera

29/160

N.V. Cava Giró Ribot Brut Reserva, Penedes, SpainMacabeo, Xarello, Parellada

39/230

N.V. Louis Roederer Brut Premier AOC, Reims, FrancePinot Noir, Chardonnay, Pinot Meunier

78/460

BIAŁE WINA NA KIELISZKI / WHITE WINES BY THE GLASS

2017 Nos Racines, Languedoc, FranceSauvignon Blanc

25/110

2017 Winnica Turnau, Baniewice, Zachodniopomorskie, PolandSolaris

38/190

2017 Bouchard Aîné & Fils, Chablis, Burgundy, FranceChardonnay

52/245

2016 Soave Superiore DOCG Vigneto Runcata, Dal Cero, Veneto, ItalyGarganega

66/315

2017 20 Barrels, Cono Sur, Casablanca Valley, ChileChardonnay

69/340

WINA CZERWONE NA KIELISZKI / RED WINES BY THE GLASS

2017 Nos Racines, Languedoc, FranceMerlot

25/110

2016 Tenuta Montecchiesi, Tuscany IGT, ItalySangiovese

39/185

2013 Amarone della Valpolicella DOCG, Dal Cero, Veneto, ItalyCorvina Veronese, Rondinella, Molinara

98/490

WINA SŁODKIE NA KIELISZKI / SWEET WINES BY THE GLASS

2013 Tokaji Szamorodni, Edes, Oremus, Tokaji, Hungary (500 ml)Furmint

35/160

2009 Herdade de Mouchão Licoroso, Alentejo, PortugalAlicante Bouschet

48/350

12,5% serwisu zostanie doliczone do rachunku / Ceny w złotych polskich /
A service charge of 12,5% will be added to your bill / Prices in PLN

Wine Spectator
Gault and Millau
Trip Advisor - Amber Room
Michelin
Poland Best Restaurants